Naboo club - A STAR WARS VILÁGA
Naboo Főmenü
 
A Star Wars filmek
 
SW cikkek
 
SW bakik
 
Humor
 
Naboo folklór
 
A harmadik epizód
A harmadik epizód : A Sith-ek bosszújáról 10 pontban

A Sith-ek bosszújáról 10 pontban


 

A SITHEK BOSSZÚJÁRÓL 10 PONTBAN

 

ÍRTA: ANAKIN2005

 

Rögtön az elején egy vallomással kell, hogy kezdjem a mondandómat Kedves Olvasó: Tévedtem! Méghozzá abban, hogy 2005. május 19.-e  előtt azt hittem, hogy ismerem a Csillagok Háborúja c. filmeposzt, hogy nekem már – a történet ismeretében – nem sok újat tudnak majd mondani. Mint már említettem tévedtem, de mentségemre legyen nem voltam ezzel egyedül, úgyhogy azt mondom: tévedtünk. Igazából fogalmunk sem volt, nekünk rajongók millióinak, hogy miről szól ez a fantasztikus sztori, és még most is nehezen tudjuk ezt megfogalmazni. Én ezért ebben a cikkben nem vállalkozom kimerítő film-ismertetésre, pláne nem film-kritikára, inkább csak néhány megállapítást szeretnék a Sithek bosszújáról tenni. Ehhez nagyban felhasználtam a Matthew Stover (cím: A Sith-ek bosszúja George Lucas története és forgatókönyve alapján) regényében leírtakat, amit mindenkinek nagyon ajánlok elolvasásra, mert sok mindent megvilágít a sztorival kapcsolatban.

 

1. A III. epizód fényében a Star Wars egy nagyívű dráma, mely Anakin Skywalker életén keresztül a Jedik és a Sithek hatalmas küzdelmét mutatja be. Sokan a Régi Trilógia fényében ugyanis megpróbálták az egész történetet elbagatelizálni, most azonban Lucas olyan sötét hátteret rajzolt meg az új részekben, hogy ezzel teljesen átértékeli a korábbi részeket is.    

2. Ugyanakkor az is nyilvánvaló lett, hogy a Csillagok háborúja személyes dráma is. Azaz központi szerepet játszik benne Anakin küzdelme, alapvetően nem a külső ellenségeivel, hanem a benne dúló kétségekkel, saját gyengeségeivel, tehetetlenségével szemben, összességében azzal: nem mindenható, nem tehet meg mindent, nem menthet meg mindenkit.

3. Anakin mellett a legfontosabb szerepet ebben a részben Palpatine játszotta, aki ármánykodása révén az egész szenátust és a Jedi Tanácsot is megtévesztve azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Annie-t a Sötét Oldalra csábítsa. Mesterkedéseiben az volt a legfurfangosabb, hogy már a Klón-háború kirobbantásával nyerő helyzetbe jutott, és gyakorlatilag a jediknek esélyük sem volt a konfliktus megoldására. És ahogyan Anakin személyes döntéssel állt a későbbi Császár oldalára, egy ugyanilyen személyes döntése- az Uralkodó megtámadása a VI. részben- oldotta meg az egész bonyodalmat.

4.  A III. részben Padmé a legnagyobb vesztes: szerelme sötét lovag lesz, és ennek a sötét lovagnak Ő maga válik az egyik legelső áldozatává, és így hal meg, de még világra hozza gyermekeit. Anakin felesége iránt érzett aggodalma döntő szerepet játszik bukásában. A jövőt kutató jedik klasszikus csapdájába esik bele: azzal idézi elő Kedvese halálát, hogy minden eszközzel meg akarja akadályozni azt. (Mint nagy Natalie Portman rajongó még annyit szeretnék megjegyezni, hogy Padmé most is természetesen gyönyörű volt. Az első részben, még egy kedves, szinte kislányt láttunk alakításában, a másodikban egy fiatal szerelmes „hercegnőt” játszott, most pedig egy gyönyörű kismamát formált meg, aki már szinte a kiságy színét is kitalálta, ahogy megtudta, hogy babát vár.)

 

                   

 

5. Hasonló problémával találja magát szemben Obi-Wan Kenobi, aki legjobb barátját és harcostársát akarja megmenteni, és mindenáron el akarja kerülni, hogy meg kelljen küzdenie Skywalkerrel. Különösen drámai a végső küzdelmük közben folytatott párbeszédük Anakin kiválasztottságáról. Hiszen Kenobi tábornok nem tudhatja, hogy (ex-) barátja éppen azon az áron teremt majd egyensúlyt az Erőben a hatodik rész végén, hogy most Darth Vaderré kell válnia. Annak ellenére, hogy majdnem az összes jedit kiirtja, majd ő lesz a Rend megmentője, és az Utolsó Sith elpusztítója.

6. Nagyon döntő még Yoda szerepe a filmben. Különösen érdekes az, hogy a Jedik között a maga közel 900 évével ő az, aki a leginkább felismeri saját hibáit, és azt, hogy az egész Rend mennyire vak volt Sidious mesterkedéseivel szemben. A film végén pedig nagy alázattal belátja azt, hogy nincs más lehetőségük, mint Obi-Wannal együtt önkéntes száműzetésbe vonulni. De azt is meglátja, hogy a remeteségben sem maradhat tétlen: tanulnia kell.  Képes hosszútávra berendezkedve előre tervezni, és ezzel megalapozni a jedik jövőbeni győzelmét.

7.  Amidala mellett szintén nagy „vesztes” Dooku gróf. Ő igazából a Sithek saját módszerének, az árulásnak lesz áldozata. Miközben a saját pecsenyéjét sütögeti, nem veszi észre, hogy egy nagyobb terv eldobható eleme csak, és hogy neki a csalétek nem túl hálás szerepe van megírva. Ez az árulás-módszer ad egyébként magyarázatot arra, hogy miért volt már hosszú évszázadok óta csak két Sith-lovag, hiszen ennél nagyobb létszám esetén már biztosra vehető lenne az egymás ellen fordulás. És éppen Sidious korábbi Mesterének sorsa mutatja, hogy az egymás elárulása sem túl ritka a Sötét lovagok között.

8. Nem tudok Grievous tábornok alakja mellett említés nélkül elmenni. Én angolul láttam a filmet, ott szenzációs volt a hangja. Alakja leginkább groteszknek hat, és jól mutatja, hogy a Sötét Oldalnak még a „kreatúrái” is mennyire szánalmasak. Tévedése abban állt, hogy azt hitte, hogy ha megtanulja a lézerkardot forgatni (4 karral!), akkor már a jedikről mindent tud. Pedig magát a jedi gondolkodás, életszemlélet lényegét még csak meg sem közelítette, és talán meg sem értette volna. Lehet, hogy ez csak belemagyarázás, de szerintem Grievous már előre jelzi Anakin sorsát, hogy mennyire szánalmas lesz gép-emberként fekete páncéljában.

9. Megrendítő a film képi világa. Sokat lehetne erről írni, de ezt nem teszem, ez egy külön cikk témája lehetne. Bennem legjobban három kép maradt meg. Az egyik Anakin és Padmé alakja, ahogyan az előbbi a Jedi –templomban, a másik lakosztálya ablakában állva szemez, és szinte „kommunikál” tekintetével. Tulajdonképpen itt „találkoznak” utoljára, úgy, hogy még visszafordíthatók lennének az események. Hiszen Anakin egy jelenettel ezelőtt  még jelenti, hogy rájött Palpatine kilétére, de ezután már megkezdi gyilkos működését a Sötét oldalon. A másik pedig Anakin keze a láva-folyam szélén kapaszkodva, ahogyan a földet markolászva próbál feljebb jutni, szánalmat ébresztve a nézőben. Nagyon szép volt még a Padmé- Anakin szenvedésének a párhuzamba állítása is. De míg Padmé szenvedése az Ikrek születésével ér véget, addig Anakinből csak a szörnyű Darth Vader „születik meg.”

10. A végére maradt a legfontosabb: a történet mondanivalója. Ami nem más: a nehéz időkben a legjobbak is elbuknak, sőt ők buknak igazán nagyot. De a hat rész együtt megmutatja: végső soron a Rossz csak időlegesen győzheti le a Jót, mert minden szörnyűség után támadhat egy új remény, és egyszer majd a JEDI VISSZATÉR!!!!  A történet most már valóban teljes. Köszönet érte George Lucasnak és csapatának!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Linkek
 
Játékok
 
Látogatók
Indulás: 2004-05-30
 


Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt