Naboo club - A STAR WARS VILÁGA
Naboo Főmenü
 
A Star Wars filmek
 
SW cikkek
 
SW bakik
 
Humor
 
Naboo folklór
 
Naboo bolygó
Naboo bolygó : Történelem

Történelem


Naboo: Történelem

 

(Jelölések: BBY= a yavini csata előtt ; ABY= a yavini csata után)

 

Nem tudni, hogy a gunganek voltak-e a bolygó eredeti őslakosai, vagy sem, de a fajtájuk valószínűleg a bolygó víz alatti területein, vagy mocsaraiban alakulhatott ki. Ami azonban biztos, hogy évezredekkel a gunganek előtt élt egy emberi civilizáció a felszínen, mely hatalmas romokat, kőépítményeket hagyott maga után. A legnagyobbak ezen építmények közül a Lianorm mocsár északi szélén találhatók, és az Áldott Gungan Hely-ként ismertek. A gunganek ezeket az építményeket szentnek tartják, építőiket pedig  az Ősöknek nevezik. Mind a gungan, mind pedig az emberi tudósok egyetértenek abban, hogy az Ősök civilizációjának pusztulását az okozhatta, hogy nem éltek harmóniában a természettel.

 

 

 

Emberi civilizáció

 

A gunganek sokáig egyedül uralták Naboo mocsarait és a vízi utakat. A mezők és a hegyek számukra sivatagnak számítottak, ezért nem is lakták azokat. Végül 4000 évvel a yavini csata előtt a Grizmallt bolygón kitört erőszakos forradalom elől ember menekültek érkeztek a bolygóra, birtokba véve a hegyeket és alföldeket. Néhányan úgy gondolják, hogy a Naboo név eredetileg egy gungan szó volt az „alföldi népek”-re. A kulturális különbségek a két nép között feszültséget keltettek, de nyílt összetűzésre nem került sor. Az idők során sokkal több konfliktus volt a különböző emberi települések között, mint az emberek és a gunganek között. Naboo emberi kultúrája nagyrészt nomád, pásztori maradt, de városi központok is kifejlődtek. Deeja Peak, a Gallo Hegyekben kialakult város volt az első ilyen település, magának tartva meg ezzel a politizálás jogának nagy részét is. Keren és Theed farmer közösségekből alakult ki, melyek túltermelésükkel és felhalmozott készleteikkel nagyobb teret követeltek maguknak. Kerenből végül kereskedelmi központ alakult ki, míg Theed jóval arisztokratikusabbá vált. Kaadera a nabooi halászok partközeli városává fejlődött. Moenia volt az első és egyetlen olyan emberi település, melyet Lianormban, a gunganek mocsarában hoztak létre.

 

 

 

Naboo klasszikus feudális társadalommá fejlődött egy örökös vezető osztállyal, és az egyszerű néppel, bár ellentétben a többi feudális társadalmakkal, itt nem alakult ki a jobbágyság. A nabooi városok egymással, és a gungan városokkal kereskedtek. Általában az államok elismertek egy uralkodói címet - egy vezető pozíciót, melynek várományosait felváltva a különböző államokból választották, bár előfordult az is, hogy királyi családokban öröklődött a cím. Ez a pozíció azonban  a legtöbb esetben csak jelképes volt, nem járt igazi hatalommal.

Narmele király, a Felfedező kolonizálta Naboo mocsaras holdját, a Rorit, kb. 2000 évvel a yavini csata előtt. Az ottani város a mai napig őrzi a király nevét.   Néhány tudós úgy véli, hogy már a Narmele kolónia előtt is voltak telepesek a holdon, de még ha ez igaz is, a bolygón semmi jel nem mutat erre.

 

 

Naboo a Birodalom felemelkedése alatt

 

A yavini csata előtt 1000 évvel a nabooi népek közti ellentét komoly konfliktushoz vezetett, mely elszigetelte a nabooi államokat egymástól, arra azonban nincs bizonyíték, hogy ebben a gunganek is részt vettek volna. Theed királya, Jafan úgy oldotta meg a konfliktust, hogy egyesítette a nabooi államokat a saját vezetése alatt 830 évvel a yavini csata előtt. Jafan bevezette a „Béke Nagy Időszakát”  és Theed királyi fővárossá vált, túlszárnyalva Deeja Peak-et. A Jafan dinasztia uralkodása egészen a ház kihalásáig tartott (cirka 150 BBY). Ezalatt az uralkodói poszt átalakult, a vezetőket már választásokkal nevezték ki.

Veruna király uralkodására (47 BBY) Naboo a nemzetközi plazmaenergia kereskedelem egyik fő központja lett. A bolygó fő plazmaforrása a Theed városa alatt felfedezett plazmaerezet volt. (a plazma olyan energiaforrás, mely bármit működtet, kezdve egy egyszerű lámpától az űrhajókig) Nemsokára Veruna király, és később Palpatine szenátor kezdeményezésére egy hatalmas plazma bánya és gyár épült a főváros szívében, melynek építését a bankok támogatták. Mivel a nabooiak kezdettől fogva idegenkedtek a más bolygókkal való kereskedéstől, a Kereskedelmi Szövetséget bízták meg, hogy a plazmát egy előre megszabott, fix áron felvásárolják.  A Szövetség azonban kijátszotta a nabooiak hiányos kereskedelmi tapasztalatait, és a bolygótól olcsón vásárolt plazmát többszörös áron adta tovább.

 

 

A Nabooiak azonban ellenkeztek, és a szerződés felbontását követelték. Veruna király, aki sosem támogatta a Szövetséggel kötött szerződést, megérezte a közelgő katonai veszélyt. Veruna megnövelte az űrvadász zászlóaljak szerepét, és létrehozott egy N-1 –es űrhajószázadot. Felépítették a Theed hangárt, és elszállásolták az új katonai erőket. A nabooi nép Palpatine-al együtt tiltakozott ezen óvatossági lépés ellen, melyet túl provokatívnak, támadónak érzett. A nép és a szenátor elégedetlenségét követően Veruna lemondásra kényszerült, és Padmé Naberrie szerezte meg a trónt. Később Verunát száműzetése alatt orvul meggyilkolták. A fiatal királynő felvette az Amidala nevet, és ígéretet tett, hogy a konfliktust békés úton fogja megoldani.

Amidala királynő tárgyalásokat kezdett a Kereskedelmi Szövetséggel. A Szövetség azonban megbotránkozott, amikor Naboo nem ismerte el a fennhatóságát. Ekkoriban vetett ki adót a Szenátus a bolygóközi kereskedelemre is. A Szövetség mindkét eseményt a személyét ért fenyegetésként értelmezte, és válaszként blokád alá vette a Naboo bolygót, abban  reményben, hogy a bolygó majd behódol, a Szenátus pedig eltörli az adótörvényt. A Szövetséget titokban egy Sith lord, Darth Sidious támogatta ezen lépésében.

 

 

 

Amidala királynő a Köztársaság segítségét kérte a konfliktus megoldására, akik végül két Jedi lovagot küldtek követként a helyszínre. A tárgyalások azonban sikertelenek voltak, mivel a Szövetség pont akkor indította meg invázióját a bolygó ellen. Naboo hamar elesett. Bár erős seregük volt (Veruna királynak köszönhetően), a királyi tanácsadó testület a  tárgyalások végéig megtiltott mindenféle katonai akciót. A nabooi kormányt és a polgárokat elfogták és a városokon kívül bebörtönözték. Amidala a Jedi lovagok segítségével elhagyta a bolygót, és a Galaktikus Szenátusba ment segítségért. Ezalatt Panaka kapitány s még páran ellenállási mozgalmakat szerveztek a bolygón.

Coruscanton Amidala összehívta a Szenátust. A Szövetségnek azonban gazdag és befolyásos támogatói voltak, ezért a királynő csak annyit tehetett, hogy megvonta a bizalmat a Szenátus vezetőitől, abban a reményben, hogy sikerül egy segítőkészebb kancellárt megválasztatni. Ezután a királynő visszatért szülőbolygójára, hogy saját maga irányítsa az ellenállást. Hazaérve Amidala elnyerte az eddig elzárkózó gunganek támogatását, könyörögve nekik, hogy csatlakozzanak a Szövetség ellen készülődő támadáshoz. A gunganek segítségként támadást indítottak a Szövetség droidhadserege ellen. Panaka kapitány szervezett egy egységet a királyi űrvadászokból, akik igyekeztek megsemmisíteni a Szövetség fő droidvezérlő hajóit.  Végül a Naboo-Gungan erők győzelmet arattak  szövetség felett. Amidala hősies helytállásáért cserébe a nabooiak törvénymódosítást hajtottak végre, hogy a királynő és esetleges utódai életük végéig uralkodhassanak. Amidala azonban visszautasította ezt a megtiszteltetést.

 

 

 

A Szövetség bukása után Amidalát Jamillia királynő (24-20 BBY) követte a trónon. Jamillia felkérte Padmét, hogy szenátorként szolgálja tovább a nabooi népet. Amidala nem utasíthatta vissza a királynő kérését, így rövid pihenő után visszatért a politikai életbe. Jar Jar Binks-et helyettes szenátorrá nevezték ki, ezáltal őt lett az első olyan gungan, aki a bolygó képviselőjeként léphetett fel a szenátusban. A Galaktikus Szenátus politikája új fórumot teremtett Amidala számára. Annak ellenére, hogy a szenátusban és a Naboon is sokan támogatták egy központosított végrehajtó hatalom létrehozását, Amidala mindig is a katonai törvény ellen szavazott (a törvény lehetővé tette volna, hogy egy állandó hadsereg álljon a kancellár és a szenátus rendelkezésére). Amidalát végül eltávolították, és a szenátus megszavazta a törvényt. Ez idő alatt Palpatine a Köztársaság kancellárjává vált. A Klón háborúk alatt a Független Rendszerek Konföderációja (beleértve a Kereskedelmi Szövetséget is) sikertelen inváziót indított a Naboo bolygó ellen.

 

Birodalmi Naboo

 

Az elkövetkező években a nabooiak támogatták a kancellárból uralkodóvá kinevezet Palpatine-t, és egyben a Birodalom megalakulását is. A nabooiak közül sokan  álltak a Birodalom szolgálatára, Panaka kapitány pedig az Uralkodó jobb kezévé vált, később pedig a Chommel szektor Moff rangját kapta meg.

A népszerű Kylantha királynő uralkodott a birodalmi években. Ő kérte fel Pooja Naberrie-t   (Amidala unokahúgát), hogy képviselje a bolygót a Szenátusban. Pooja tehát az alderaani Leia Organa kortársa volt, bár személyesen nem ismerték egymást. Kylantha sem a régi Köztársaságot, sem pedig a Birodalmat nem támogatta igazán. Kylantha nem volt hajlandó megváltoztatni Naboo régi demokratikus alkotmányát. Azt tartják, hogy titokban mindvégig gyanakodott a Birodalomra, -ugyanúgy, ahogy Amidala és Veruna tette a Kereskedelmi Szövetséggel- de a régi Köztársaság visszaállítását is ellenezte. A Birodalom idején hivatalosan a korábbi állapotok híve volt.

A Birodalom bukásakor a Naboon hatalmas ünnepséget rendeztek a galaxis felszabadulásának örömére.

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Linkek
 
Játékok
 
Látogatók
Indulás: 2004-05-30
 


Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról